Nemi szervi szemölcsök

A humán papillomavírus (HPV) fertőzés a leggyakoribb szexuális úton (de nem kizárólag szexuális érintkezés útján) átadható fertőző megbetegedés. Terjedéséhez intim bőr illetve nyálkahártya érintkezés szükséges, ami nemcsak a klasszikus hüvelyi közösülés révén, hanem orális vagy anális szex, sőt akár kézzel való érintés révén is megtörténhet. Ritkábban fertőzött eszközök, használati tárgyak ( pl. szex játékok, borotva) is közvetíthetik, és hüvelyi szülés során az újszülött is elkaphatja.

A fertőzés terjedésében kulcs szerepet játszanak a tünetmentes hordozók. Az emberek mintegy 80%-a élete során valamikor megfertőződik a HPV-vel, de túlnyomó többségük, tünet- és panaszmentes lévén, erről nem is tud. Azonban akaratlanul ők is bármikor megfertőzhetik szexuális partnereiket.

A HPV-nek több mint 200 típusát ismerjük, ezek közül 25 típus okoz elváltozásokat az intim területen, vagyis a nemi szerveken, gáton, végbél körül. A magas rákkockázatú HPV típusok (high risk HPV, HR HPV) laphámrák megelőző állapotokat illetve a későbbiekben laphámrákot, míg az alacsony rákkockázatú típusok (low risk,LR HPV) szemölcsöket okoznak.

A HPV szemölcsök, vagy kondilómák életük során minden 10. embert, egy adott pillanatban pedig minden 100. embert érintenek, ami igencsak magas szám. A HPV-okozta szemölcsök kezelése többnyire fájdalmas, hosszadalmas és költséges, ezért a probléma megoldásában hatalmas szerepe van a megelőzésnek, ami napjainkban már védőoltással is megoldható.

A HPV apró, akár mikroszkopikus méretű, szabad szemmel láthatatlan hámsérüléseken keresztül hatol be a bőr illetve a nyálkahártya alapi sejtrétegébe, ahol rövidebb-hosszabb ideig megpihen, mielőtt szaporodásnak indulna. Emiatt tapasztaljuk azt, hogy sokszor a megfertőződés és a tünetek megjelenése között relative hosszú idő, akár hetek, hónapok is eltelhetnek.

A HPV szaporodási ciklusa során az alapi sejtrétegből a bőr, és a nyálkahártya felső rétegei felé halad, majd a fertőző vírus leválik a felszínről. Eközben bőrnövedék keletkezését váltja ki, melyet mi szemölcsként észlelünk.

A HPV-okozta szemölcsök változatos formákban jelenhetnek meg:

  1. ● a növedék többnyire bőrszínű,de lehet barnás vagy fehéres is,
  2. ● rücskös-szemölcsös felületű,
  3. ● de akadnak laposabb, sima felszínű növedékek is.

Az eleinte néhány milliméteres elváltozások méretben és számban is növekedve elboríthatják az érintett területet, akár nagy, daganatszerű képleteket alkotva.

A szemölcsök a megfertőződés helyén alakulnak ki:

  1. ● férfiakban a hímvesszőn a makkon, a makk mögötti árokban, a kantárnál, de akár a hímvessző tövében, a szeméremdombon vagy a lágyékban is megjelenhetnek. A gát, herezacskó,sőt a végbél környéke is érintett lehet.

Utóbbi esetben nem kell feltétlenül homoszexuális kapcsolatra gondolnunk,ugyanis kézzel,borotvával vagy törölközővel a páciens saját maga átviheti a fertőzést a hímvesszőről a végbél környékére. A végbél körüli szemölcsök a végbélbe is beterjedhetnek kb. 2 cm magasságig, ezért ilyen lokalizáció esetén feltétlenül szükséges proktológus (végbélspecialista) bevonása a beteg ellátásába. A szemölcsök igen fertőzőek, sokkal inkább, mint a tünetmentes HPV hordozás, ugyanis rengeteg vírust tartalmaznak, ezért a szexuális érintkezés minden formája elkerülendő a teljes gyógyulásig.

Mivel egy nemi érintkezéssel terjedő betegségről van szó, (STD, sexually transmitted disease, STI, sexually transmitted infection) nyilvánvaló, hogy azok, akik sok partnerrel élnek védekezés nélküli változatos szexuális életet, sokkal inkább ki vannak téve a megfertőződés veszélyének. Ráadásul, a nemi úton közvetített fertőzések gyakran kombinálódnak, tehát kondilómás beteg ellátásakor gondolni kell arra, hogy egyidejűleg más fertőzések irányában is végezzünk teszteket (szifilisz, HIV vértesztek, gonorrhoea, Chlamydia fertőzés tesztelése stb.). Nem elegendő csak az adott páciens kezelése, hanem feltétlenül szükséges a szexuális partner(ek) vizsgálata, szükség szerint kezelése, hogy elejét vegyük a visszafertőződésnek.

A HPV-okozta szemölcsöket mindenekelőtt el kell távolítani. Ezzel csökkentjük a további elterjedés valószínűségét is,hiszen ezekben a növedékekben hemzsegnek a vírusok.

Azonban tudni kell,hogy a növedék eltávolítása nem egyenlő a HPV fertőzés megszűnésével! Az eltávolított növedék helyén és környezetében még bőségesen maradnak HPV fertőzött hámsejtek, amikből újabb és újabb szemölcsök növekedése indulhat el. Ez az oka annak, hogy az esetek több mint harmadában több hullámban bújnak elő a kondilómák,és ezeket több alkalommal kell eltávolítani.

  1. ● fizikai módszerekkel (égetés,fagyasztás, lézeres elpárologtatás),
  2. ● kémiai eljárásokkal ( triklórecetsavas ecsetelés), ecsetelőkkel ( pl. podofillin,ami egy növényi eredetű sejtméreg, mely a gyorsan osztódó sejteket károsítja), illetve
  3. ● újabb kezelési lehetőségekkel - pl.helyi immunválasz módosító hatóanyagot tartalmazó kenőcs,mely az immunrendszer aktiválásán keresztül hat – tudjuk a növedékeket eltűntetni.

Mivel a kiújulás esélye a fentebb említett mechanizmus miatt meglehetősen magas, így a betegeket tájékoztatjuk,hogy a beavatkozás, vagy akár saját maguk által elvégzett kezelés után folyamatosan figyeljék az adott területet, és ha új növedéket tapasztalnak, jelentkezzenek az orvosnál vagy folytassák az ecsetelést, kenőcsös kezelést. Ha az egyik módszer csődöt mond, vagy nem eléggé hatékony, akkor másikhoz kell nyúlni, a lehetőségek tárháza szerencsére elég széles.

Kiterjedt vagy rossz helyen lévő növedékek esetén sebészi eltávolításra is szükség lehet. Ilyen eset például a fitymán körkörösen megjelenő,nagyszámú növedék,amikor akár körülmetélésre is sor kerülhet. De találkozunk nagyon ritkán extrém nagyra megnövekedő, daganatszerű kondilómákkal is, (férfiakban leggyakrabban a végbél tájon), ahol szintén a sebészi eljárás tűnik célravezetőnek. Ilyen esetekben természetesen szövettani vizsgálatot is végeznünk kell, mert az ilyen „óriás kondilómák” esetében daganatos átalakulás is előfordulhat,annak ellenére, hogy alacsony rákkockázatú HPV okozza a betegséget.

Szövettani vizsgálatot egyébként akkor is szokás végezni a növedékekből,ha a diagnózis nem teljesen biztos,hiszen a kondilóma ránézésre összetéveszthető másféle vírusos növedékkel, mint amilyen a molluszkum, más néven uszodaszemölcs, anyajegyekkel, fibrómákkal, sőt, a szifilisz (vérbaj) második szakaszában is nagyon hasonló növedékek észlelhetőek. Ezért ha valaki növedéket észlel az intim területen, akkor bőr-nemigyógyászhoz célszerű mielőbb fordulnia, ugyanis a különböző kórképek teljesen eltérő ellátást igényelhetnek!

Gyakori kérdés a páciensek részéről,hogy mit tehetnek azért,hogy maga a HPV fertőzés is megszűnjön,hiszen tudjuk,hogy jelenleg erre biztos recept nincsen.

Mivel az immunrendszertől várjuk,hogy maradék vírust a szervezetből száműzze, ezt támogathatjuk, immunerősítő gyógyszerekkel és vitaminokkal, illetve az újabb megfigyelések szerint a HPV elleni immunizáció, a védőoltás is hasznos lehet ezekben az esetekben.

Fontos továbbá az érintett terület kímélése, például az intim szőrtelenítés minden módjának szigorú kerülése, mert ez az egyik leggyakoribb oka annak,hogy a növedékek nagyon gyorsan és nagy számban szétterjednek a nemi szerveken és a szeméremdombon, a has alsó részén.

A HPV szemölcsöket a HPV alacsony rákkockázatú típusai okozzák, az esetek 90 %-ában a 6 os illetve a 11-es típus. Ezért a megelőzés leghatékonyabb módszere a HPV elleni 9 komponensű védőoltás, ami elejét veszi a megfertőződésnek.

Emellett valamennyire védelmet jelenthet az óvszer használata is, bár tudnunk kell,hogy ez csupán korlátozottan fedi be a fertőzésnek kitett terület egy részét, így amit nem fed le,ott továbbra is akadálytalanul terjed a vírus.

A monogám szexuális kapcsolat,amennyiben egyik fél sem fertőzött, szintén biztonságos megoldás, de ebben az esetben is gondolni kell a kétségkívül ritkábban előforduló, pl.közös borotva használattal való terjedésre.

A HPV-okozta nemi szervi szemölcs egy szexuális úton terjedő betegség,ellátása tehát bőr-nemigyógyásznál ajánlatos. A nemigyógyászok felkészültek arra,hogy alaposan kikérdezzék a beteget a megfertőződés körülményeiről, megállapítsák az egyéb szexuális úton terjedő fertőzések kockázatát,elvégezzék a megfelelő teszteket ezek kizárására, eldöntsék a kezelés módját,és elvégezzék az ehhez szükséges beavatkozásokat. Amennyiben műtéti eltávolítás lenne szükséges, a nemigyógyász nőgyógyász,urológus vagy végbélsebész segítséget veszi igénybe.

Nagyon fontos,hogy a nemi szervi szemölcsök ellátásakor a növedék eltávolításán felül a beteget a szakember tájékoztassa a probléma fertőző természetéről, a kiújulás lehetőségéről,és az egyéb, életmódbeli tudnivalókról. Komoly, hosszabb távú orvos-beteg együttműködésre lehet szükség a makacs, visszatérő szemölcsök ellátása esetében.

Szakértőnk:
Dr Tisza Tímea
Belvárosi Orvosi Centrum
Budapest, 2021. június 2.


Kattints az irodalomért!