Hímvessző daganat

A hímvesszőrák ritka, de onkológiai szempontból kifejezetten agresszív rákos megbetegedés. Előfordulása az urológiai osztályokon sem számít gyakorinak. Hazánkban évente 50-70 új esetet igazolnak. Az esetek többsége 50-70 éves kor közé esik, de a klinikai vizsgálatok szerint évről-évre gyakoribb a fiatalabb életkorban való felismerés.

A hímvesszőrákkal foglalkozó orvosok véleménye szerint a daganatok korai felismerésével egyrészt a beteg gyógyítását, életének megmentését lehet elérni, másrészt a kezelése során az életminőség megtartása szempontjából fontos, hogy jobb kozmetikai eredmény érhető el a hímvessző-csonkolásos beavatkozások visszaszorításával.

A HPV fertőzéssel való kapcsolata évtizedek óta ismert, de nincs még a pontos ok-okozati viszony úgy feltérképezve, mint a méhnyakrák esetén. Ennek ellenére a megelőzésében minden valószínűség szerint fontos szerepe lesz a - szerencsére férfiak között is egyre terjedő, illetve serdülő fiúknál bevezetendő - HPV-oltásnak.

A daganat kialakulásában bizonyított szerepe van:

 1. ● a fitymaszűkületnek,
 2. ● a rossz általános higiénének,
 3. ● a krónikus irritáció
 4. ● elhúzódó smegma kontaktus miatt. A smegma a makk körüli mirigyek váladéka, ami a vizelet és ondócseppekkel, a lerakódó szennyeződésekkel keveredve összegyűlhet a fityma alatt. Rossz szagú, túrószerű váladékként felismerhető. Gyulladás alakulhat ki miatta, amely a közösülés során a hüvelybe is eljuthat. Nagyon fontos a rendszeres és alapos tisztálkodás.
 5. ● HPV

Az esetek felében mutatható ki a HPV 16, 18, 31 és 33 jelenléte. A magas rizikójú HPV jelenlétét a különböző kutatások 25-60 %-osnak találták a hímvesszőrákos betegek vizsgálata során, de a HPV pontos szerepe még napjainkban sem tisztázott pontosan.

A hímvesszőráknak régóta ismert, számos rákmegelőző (praecancerosus) állapota van. A legújabb orvosi beosztás szerint:

 1. ● alacsony és
 2. ● magas rizikójú rák előtti állapotok csoportjaiba soroljuk őket.

A csak ritkán rosszindulatúvá váló, alacsony rizikójú rákmegelőző állapotok közé tartozik:

 1. ● a balanitis keratotica: ez a makk és a fityma gyulladása, mely lehet akut, szubakut, és krónikus lefolyású,
 2. ● a cornu cutaneum: szaruréteggel borított bőrkinövés-”bőrszarv”,
 3. ● a Bowenoid papulosis: gombás fertőzésre, ekcémára, pikkelysömörre hasonlít, hámló, vörös, barnás elváltozás a bőr felületén. Lassan növekszik.

A magas rizikójú rákmegelőző állapotok közé soroljuk a:

 1. ● leukoplakiát ( fehér foltok),
 2. ● a lichen sclerosist: autoimmun bőrgyulladás,
 3. ● a nem invazív verrucosus daganatot: szemölcsös megjelenése van, (Ta),
 4. ● az óriás condylomát (Buschke-Löwenstein tumor).

A carcinoma in situ (Tis) - ez azt jelenti, hogy csak azokat a sejteket érinti a rák, ahonnan elindul, nem terjedt tovább - kritériumait pedig:

 1. ● az erythroplasia glandis (Queyrat): a makkon, a fitymán vörös nedvedző folt,
 2. ● Bowen kór: vörös, pikkelyes foltok jelentkeznek.

Ezek gyakorlatilag már ráknak tekinthetőek, de kezelésükben még nem kell a legradikálisabb megoldást választanunk.

A daganat kezdetben panaszt nem, vagy alig okoz.

 1. ● hímvessző égése,
 2. ● hímvessző viszketése
 3. ● fizikális vizsgálattal tapintható kemény duzzanat
 4. ● váladékozó, bűzös bőrelváltozás (későbbiekben), mely alatt a hímvessző barlangos állományába terjedő kemény, általában fájdalmatlan terime/duzzanat/dudor tapintható.

A daganat terjedésének következő lépcsője:

 1. ● a tapinthatóvá váló, megnagyobbodott lágyéki nyirokcsomó,

Majd a folyamat előrehaladtával:

 1. ● a testsúly csökkenése,
 2. ● fogyás,
 3. ● gyengeség.

A szövettani vizsgálat eredménye az esetek több mint 95%-ban laphámkarcinóma (hasonlóan a bőrrákokhoz), melyen belül lehet:

 1. ● klasszikus,
 2. ● basalioid,
 3. ● verrucosus,
 4. ● sarcomatoid,
 5. ● adenosquamatosus.

 1. ● fizikai vizsgálat
 2. ● vér, vizelet, ultrahang vizsgálat
 3. ● radiológiai vizsgálat - képalkotó vizsgálat
 4. ● szövetmintavétel (a felületről levett minta által meghatározott stádium eltérhet a végleges stádiumtól)
 5. ● nyirokcsomó státusz: lágyéki nyirokcsomók tapintásos vizsgálata, az áttétek kizárására)

A daganat kezelésének kiválasztásában és a végső kimenetel megítélésében elengedhetetlen szerepe van a stádium meghatározásának, a TNM rendszer (TNM rendszert használnak a stádiumok meghatározására) szerinti beosztásnak és a daganat differenciáltságának kimutatásának. A stádiumbeosztások és terápiás irányelvek az elmúlt években is változtak és jelenleg sem teljesen egységesek.

Kizárólag a carcinoma in situ -csak azokat a sejteket érinti a rák, ahonnan elindul, nem terjedt tovább- kezelése kísérelhető meg műtét nélküli, úgynevezett konzervatív módszerrel (pl. kemoterápiás kenőcs, lézer), nagyon szoros követéssel és kizárólag a beteg jó együttműködése esetén.
Általánosságban a kezelés célja az elváltozás teljes és épben történő kimetszése. Amennyiben az elváltozás a makkot, vagy a hímvessző barlangos testjeit beszűri ( infiltrálja), akkor részleges, vagy súlyosabb esetben teljes amputáció javasolt.

A stádium alapján az alacsony és a közepes kockázatú daganatok esetén, amennyiben a szoros követés megoldható, kimetszés és ezt követően helyreállító sebészet elvégzése javasolt.

Az utóbbi években a magas kockázatú elváltozásban is megkísérelhető a szervmegtartó beavatkozás, de általánosságban a csonkolással járó részleges, vagy teljes amputáció indokolt.

A gyógyulás elérése szempontjából nagyon fontos a nyirokcsomók kezelése. Tekintettel arra, hogy a lágyéki nyirokcsomók eltávolításának műtéti utáni szövődménye magas, a nyirokcsomó eltávolítás (lymphadenectomia) elvégzése csak indokolt esetben javasolt.

Vénásan adott kemoterápiára szükségünk lehet műtét előtt (neoadjuvánsan) az előrehaladott, vagy fixált nyirokcsomójú esetekben, illetve műtét után, ha a daganat mérete, stádiuma vagy áttétei miatt a protokoll megkívánja. A Mályvavirágoknak készült Kemoterápiás Lapozó segítség lehet, itt olvasható.

Sugárterápiás specialistától külső, vagy tűzdeléses besugárzás akár elsődlegesen is alkalmazható, de a magas eredménytelenség és gyakori szövődmények miatt (húgycsőnyílás- és húgycsőszűkület) nem javasolt. A Mályvavirágoknak készült Sugárterápiás Lapozó segítség lehet, itt és itt olvasható

A hímvesszőrákkal urológusok foglalkoznak, de gyakran a bőrgyógyásznál jelentkeznek a betegek. Bár egy ritka betegségről van szó, de a hímvesszőn lévő nem gyógyuló seb, váladékozás, atípusos elváltozás esetén mindenképpen javasolt szakorvosnál jelentkezni, mert a diagnózishoz sokszor alapos szemrevételezés és szövettani mintavétel is szükséges.

Szakmai Bizottságunkhoz számos szakember tartozik, keresd őket bizalommal!

Szakértőnk:
dr. Riesz Péter PhD
urológus főorvos, klinikai onkológus, andrológus
a Semmelweis Egyetem adjunktusa.
Budapest, 2021. május 5.


Kattints az irodalomért!